čtvrtek 29. srpna 2013

Lyžování v Söldenu

Mezi lyžaři dobře známé a poměrně exkluzivní lyžařské středisko Sölden je jednou ze 2 lyžařských oblastí v téměř 70 km dlouhém tyrolském údolí Ötztal.

Sölden - vyhlídková plošina
Exkluzivita střediska spočívá v nadmořské výšce, ve které se dá v Söldenu lyžovat. Jde totiž o jediné středisko u našich jižních sousedů, které se může pochlubit dokonce třemi vrcholky přesahující výšku 3.000 metrů. Jejich jména jsou Schwarze Schneide, Tiefenbachkogl a Gaislachkogl a dohromady jsou nazývány jako BIG3.

Sjezdovky nad městečkem Sölden, které se kroutí po svazích Gaislachkoglu a Rotkogljochu, jsou dostatečně široké s atraktivním převýšením, které si dostatečně užijí i zkušení lyžaři. Část tratí se nachází na dvou vzdálenějších ledovcích, Rettenbachu a Tiefenbachu.

Sölden leží ve srážkovém stínu a tak nového přírodního sněhu během sezóny tolik nepřibývá. Kde ale nestačila příroda, nastoupil člověk. Zdejší zasněžovací zařízení jsou schopna umělým sněhem pokrýt 2/3 zdejších tratí. O kvalitě Söldenu vypovídá i skutečnost, že se zde v říjnu tradičně jezdí závody Světového poháru.

V okolí Sölden se mohou vyznavači sjezdového lyžování těšit na téměř 150 kilometrů sjezdových tratí. Ty se nacházejí v nadmořských výškách mezi 1.350 a 3.340 metrů, takže se mohou pochlubit celkovým převýšením čítajícím 2.000 metrů.

Sjezdovky v Söldenu
Modrých, tedy jednoduchých svahů, je zde 70 kilometrů, na středně obtížné červené sjezdovky připadá 50 kilometrů a téměř 30 kilometrů tratí zde má označení nejtěžších černých sjezdovek.

Nejdelší zdejší trať měří 15 kilometrů. Vede z vrcholku Schwarze Schneide do údolí a její celkové převýšení dosahuje 1 880 metrů.

O bezproblémovou přepravu lyžařů na svahy se stará 35 vleků. Jde o novou pozemní kabinovou lanovku přímo v Söldenu, 7 kabin, 18 sedačkových lanovek a 9 vleků. Celková přepravní kapacita činí více než 70.000 osob za hodinu.

Součástí areálu je i Swatch Snowpark na Rotkogljochu, který jistě ocení snowboardisté a adrenalinoví jezdci.

Žádné komentáře:

Okomentovat