pondělí 2. září 2013

Raurisertal

Zkušení lyžaři vědí, že asi 85 kilometrů jižně od Salzburgu se nachází vesnička Rauris. Ta má sice jen něco málo přes 3.000 stálých obyvatel, ale svou pozici mezi zimními rakouskými středisky si již vydobyla. Nachází se ve výšce asi 1.000 metrů nad mořskou hladinou přímo v centru národního parku Vysoké Taury.

Rauris - panorama
Přesto, že se jedná o poměrně malé středisko, místní společnost provozující vleky na okolních svazích mohutně investovaly do zasněžovacích zařízení. V případě nedostatku přírodního sněhu jsou schopna vytvořit téměř ideální podmínky k lyžování po celou dobu trvání zimní sezóny.

Středisku vévodí okolní hory patřící do pohoří Hohe Tauern a právě na nich se nachází více než 30 kilometrů různě obtížných sjezdových tratí. Svahy v okolí Raurisu vyhledávají především lyžaři, kteří touží po klidu a po středisku, kde není hlava na hlavě.

Častými návštěvníky jsou i rodiny s dětmi. Ty ocení především mírné a široké modré sjezdovky, vhodné hlavně pro začínající lyžaře každého věku.

V okolí Raurisu si ale na své přijdou i milovníci freeridingu. Ti by měli svůj výběr svahů směřovat do severovýchodní části střediska, kde se nachází tratě s neupravovanou přírodní sněhovou pokrývkou.

Raurisertal
Neznalí návštěvníci, kteří se do Raurisu či jeho okolí vypraví, bývají často překvapeni, co všechno se na tak malé ploše v okolí obce nachází. Nabídka lyžování je opravdu velká a obavy o to, že by si zde každý lyžař nenašel svou oblíbenou sjezdovku, jsou naprosto liché.

Celá lyžařská oblast se dělí do dvou areálů. Větším z obou je Heimalm, jehož středem vede šestimístná gondola na vrchol Schwarzwand, a menší Kreuzboden, ve kterém k vrcholu stoupá sedačková lanovka. Do většího střediska Heimalm směřují i vyznavači snowboardingu, neboť pod vrcholem byl vybudován snowpark.

Lyžováním ale aktivity v Raurisertalu rozhodně nekončí. V průběhu sezóny se zde konají nejrůznější volnočasové akce, jakými jsou například závod psích spřežení nebo výlety s pochodněmi po okolí.

Žádné komentáře:

Okomentovat