úterý 10. září 2013

Ledovec Pitztal

Důvodem, proč do tyrolského údolí Pitztal přijíždí každou zimní sezónu tisíce lyžařů z celé Evropy, je výborná kvalita zdejších sjezdových tratí a především místní ledovec, díky kterému zde lyžařská sezóna začíná již v září a končí teprve v květnu.

Pitztal se nachází asi 70 km západním směrem od Innsbrucku. Spolu s dalšími vrcholy ve známých údolích Ötztal a Kaunertal tvoří 3 hlavní pilíře lyžování v Ötztalských Alpách.

Pitztal
K lyžařskému areálu přímo na ledovci bývá zahrnován i nedaleký menší areál Rifflsee, které spolu tvoří resort s názvem Pitztaler Gletscher / Rifflsee. Ten svým návštěvníkům nabízí téměř 70 km sjezdovek, mezi kterými lze vybírat od nejjednodušších tratí s modrým poznačením až po černé, nejtěžší svahy.

Cesta na ledovec začíná na samém konci údolí. Kdo cestuje vlastním autem, musí ho odstavit na místním záchytném parkovišti a dál pokračovat jen s lyžařskou výstrojí.

Na vrchol vyveze vyznavače alpského stylu lyžování nejrychlejší rakouská podzemní dráha s názvem Pitzexpress. Ta lyžaře přepravuje na ledovec již od roku 1983 a její kapacita činí 1.600 osob za hodinu. Z dolní stanice Pitzexpresu jezdí k areálu Rifflsee skibus, takže přeprava mezi oběma středisky zabere jen pár minut.

Oblast Rifflsee není tak „drsná“ jako samotný ledovec a je tedy vhodná pro začínající lyžaře a rodiny s dětmi. Pro ty nejmenší zde byla postavená speciální bezpečná lanovka, která přepraví až 5 malých lyžařů najednou.

Na ledovci je i občerstvení
Stejně jako většina lyžařských resortů v Rakousku, i oblíbená oblasti pro lyžařské zájezdy Pitztal se neustále rozvíjí. Mezi novinky, které byly uvedeny do provozu v nedávné době, patří například místní funpark. V něm si mohou boardeři a příznivci freestylového lyžování vyzkoušet své jezdecké umění na celé řadě nejrůznějších překážek.

Absolutní ráj zde objeví skialpinisté a lyžaři vyznávající jízdu ve volném otevřeném terénu. Právě na ty tu čeká sjezd ze sedla Mittelbergjoch (3.160 metrů nad mořem) dolů do údolí.

Žádné komentáře:

Okomentovat