středa 27. srpna 2014

Klostertal

Poměrně úzké údolí říčky Aflenz ve spolkové zemi Vorarlbersko nese název Klostertal a lyžaři, kteří cestují od Bodamského jezera do známých skiareálů St. Anton nebo Lech / Zürs, tímto údolím s největší pravděpodobností projíždějí. Klostertal je poměrně mladé rakouské středisko zimních sportů, neboť první lanovka zde byla otevřena teprve v osmdesátých letech minulého století.

Klostertal
Zdejší skiareál nese název Sonnenkopf a díky své nadmořské výšce se tu lyžaři nemusejí obávat, že by snad mohl trpět nedostatkem sněhu. Přírodní sněhová pokrývka tu každoročně vydrží až do pozdního jara a skýtá vyznavačům alpského stylu lyžovaní možnost užívat si svého oblíbeného sportu po téměř 5 měsíců v roce.

Zdejší moderní lanovky dopravují lyžaře pohodlně a rychle až do výšky 2.300 metrů nad moře, kde na ně čeká velký výběr sjezdovek všech stupňů obtížnosti. A vůbec nezáleží na tom, zda je konkrétní jedinec začátečník nebo už zkušený a zdatný jezdec. Na Sonnenkopfu si na své přijde skutečně každý.

Výhled v Kolstertalu
Nejdelším místním sjezdem je Vermalen, který měří úctyhodných 11 km a je opravdovou výzvou pro všechny lyžaře. Mezi startem na Glattingratu a cílem v údolní stanici je celkové převýšení 1.300 metrů. Dalším zážitkem pro vyspělé jezdce je  1,5 kilometru dlouhá černá sjezdovka Bäraloch, jejíž sklon dosahuje v některých místech až 70% a která patří mezi nejprudší sjezdovky v Rakousku vůbec.

Na své si v údolí Klostertal přijdou i příznivci běžeckého lyžování. Z Klösterle vede údolím do Danöfenu krásně upravená stopa, která je dokonce v noci částečně osvětlená. I přes to, že Klostertal je menší středisko, zábava a akce nepřijdou ani zde zkrátka. V lyžařských areálech se pravidelně konají párty, zimní Open-Airs nebo diskotéky na sněhu, které lákají hlavně teenagery, kteří se přijeli do hor bavit ne jen na zdejší svahy.

Ani na nejmenší návštěvníky se v Klostertalu nezapomnělo. Kromě několika technicky nenáročných modrých sjezdových tratí si mohou zaskotačit a pobavit se v roztomilém dětském světě s názvem Schneemannland.

Co se ubytovacích kapacit týče, tak v oblasti Klostertal se nenacházejí tak velké a luxusní hotely jako třeba v nedalekém Lechu nebo Zürsu. Zdejší atmosféru naopak vkusně dokreslují tradiční alpské vesničky s útulnými domáckými hostinci a dřevěnými domy.

1 komentář: