sobota 28. listopadu 2015

Heiligenblut

Lyžařské středisko Heiligenblut, jež se nachází ve středním Rakousku, určitě patří k regionům pro sjezdové lyžování, které stojí za, alespoň během zimy, návštěvu. Výborně si zde zalyžují jak sportovně ladění sjezdaři, tak také celé rodiny i milovníci jízdy ve volném terénu. K dispozici tu mají sice pouhých 50 kilometrů sjezdovek, což není na rakouské poměry úplně největší počet, ale to není všechno, co lyžařská oblast Heiligenblut svým návštěvníkům nabízí.

Heiligenblut v zimě
I na poměry Rakouska, coby země sjezdovému lyžování zaslíbené, se tady jezdí hodně vysoko. Nejníže položené sjezdovky končí ve výšce asi 1300 metrů nad mořem a vrcholové stanice nejvýše položených lanovek se tady nachází v nadmořské výšce až 2900 metrů. Dokonce i oblíbené alpské lyžařské středisko Sankt Anton má nejvýše položenou lanovku o 100 výškových metrů níže než Heiligenblut.

Díky vysoké nadmořské výšce je tady skvělé lyžování zaručeno během celé lyžařské sezóny. Ta tady začíná již během podzimu a skvělou jízdu na sjezdových lyžích či snowboardu si tu mohou vyznavači bílého sportu užívat až do jara. A pokud by náhodou příroda nepřála lyžování a nenapadlo dostatek přírodního sněhu, většina zdejších lyžařských tratí je vybavena zařízením pro umělé zasněžování a je tedy velmi jednoduché dosněžit sněhem umělým.



Největším lákadlem lyžařské oblasti Heiligenblut je lyžování pod nejvyšší hora Rakouska Grossglockner, jež leží asi deset kilometrů západně od tohoto lyžařského střediska. Ta se šplhá do výšky 3798 metrů a není jedinou třítisícovou horou, jež dotváří jedinečnou lyžařskou kulisu všem sjezdařům a snowboardistům, kteří se rozhodli pro lyžování v Rakousku vybrat právě lyžařské středisko Heiligenblut.

Grossglockner
Celý region Heiligenblut je rozdělena na dvě propojené lyžařské oblasti. Ta větší je tvořena vrcholky Viehbühel, který se šplhá do nadmořské výšky 2420 metrů, a pak také Shareck, který je o necelých 200 metrů vyšší. Přímo na Shareck vede lanovka z obce Heiligenblut a poté mohou lyžaři pokračovat ještě dvěma kabinkami, které na tuto hlavní lanovku navazují.

Na vrcholek Viehbühel příznivce sjezdového lyžování dopravuje ze Scharecku kabina s názvem Grossglockner Panoramabahn a tento název nezískala lanovka náhodou. Během jízdy totiž poskytuje jeden z nejhezčích výhledu na Grossglockner, jaký se může lyžařům naskytnout.

Druhým, a o dost menším, lyžařský areálem jsou sjezdovky na na vrcholu Hochfleiss. Ten je ze všech zdejších vrcholků, na nichž se mohou turisté ubytování v Heiligenblutu nebo okolí věnovat sjezdovém lyžování, nejvyšší a vrcholová stanice lanovky zde končí v nadmořské výšce 2902 metrů.

Heiligenblut a Grossglockner v létě
Obě oblasti jsou propojeny tunelovou lanovkou, která spojuje střední stanici Rossbach na vrcholu Schareck s koncovou stanicí lanovky na vrcholu Hochfleiss, která nese název Fleissalm a leží v nadmořské výšce 1809 metrů.

Vzhledem ke skutečnosti, že všechny tratě v oblasti Heiligenblut jsou většinou modré jednoduché, či středně těžké červené, lyžování si tady užije opravdu každý. Začátečníci a méně zkušení jezdci se budou pohybovat na modrých tratích, které většinou obkružují zdejší vrcholky, zatímco zkušenější a zdatní jezdci budou volit sportovnější červené tratě, jež nejčastěji vedou přímo pod jednotlivými lanovkami.

Jedinou drobnou nevýhodou lyžařské oblasti nad vesničkou Heiligenblut je stáří zdejších přepravní zařízení. Je vidět, že místní lanovky už mají něco na sebou a že lyžařské středisko již funguje několik desetiletí. To ale pranic neubírá na atraktivitě zdejším sjezdovka a určitě stojí lyžování pod nejvyšší rakouskou horou za vyzkoušení.

1 komentář:

  1. Tohle vypadá fakt dobře. Díky moc za tip. Zrovna pár dní zpátky na mě ze skříně vypadla moje stará helma na lyže a říkala jsem si, jestli by nebylo na čase se zase po letech podívat někam na hory. A myslím si, že Rakousko by bylo úplně ideální. Tady od nás to navíc do Rakouska nemáme až tak daleko.

    OdpovědětVymazat